Zara’nın Kuskus Fasulyesi Türkiye Pazarına Hazır

09.10.2025 - Perşembe 06:50

Ata tohumu fasulyeler geleneksel yöntemlerle üretiliyor

Sivas’ın Zara ilçesinde ata tohumundan üretilen “Kuskus (Ütük) fasulyesi”, tamamen doğal ve geleneksel yöntemlerle Türkiye pazarına açılmaya hazırlanıyor.

Yaklaşık 10 yıldır ata tohumu kuru fasulye yetiştiriciliği yapan Enes Dursun Yılmaz, modern tarım tekniklerine meydan okuyarak üretimini kendi geliştirdiği sistemlerle sürdürüyor.

Yılmaz, yüz yıllık eski bir savurma makinesini tamir ederek yeniden kullanıma kazandırmış. Hasat sonrası fasulyeleri bu makinede otundan ayırıyor, ardından kendi imalatı olan eleme makinesiyle boylarına göre sınıflandırıyor. Daha sonra açık alanda doğal yöntemlerle kuruttuğu fasulyeleri paketleyerek tüketime hazır hale getiriyor.

“Ata tohumu, emeğin ve doğallığın ürünü”

Doğal üretimin insan sağlığına katkısına dikkat çeken Yılmaz, ata tohumu üretiminden asla vazgeçmeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Yaklaşık 10 yıldır kuru fasulye ekiyorum. Tohumumuz tamamen eski tohum, ata tohumu. Bizim burada ‘kuskus’ ya da ‘Ütük fasulyesi’ deniliyor. Türkiye’de şeker fasulyesi olarak bilinir. Yaklaşık 5 yıl önce kardeşimle birlikte küçük-büyük ayrımı yapan bir eleme makinesi yaptık. Önceleri elle çalışıyordu, sonrasında elektrik motoru ekledik. Şimdi çok daha verimli çalışıyor. Ürünümüzü pazarlarsak, bu geleneksel üretim daha da büyüyecek.”

Yılmaz, yılda ortalama 1 ton fasulye, kardeşinin ise yaklaşık 5 ton üretim yaptığını belirterek üretim sürecinin oldukça zahmetli ama keyifli olduğunu ifade etti.

Ziraat Odası Başkanı Şimşek: “Bu ürün Türkiye’ye tanıtılmalı”

Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek de Ütük köyünde gerçekleştirilen hasada katılarak üretimi yerinde inceledi.

“Ütük fasulyesi, çocukluğumuzdan beri bildiğimiz çok kıymetli bir ürün. Tamamen doğal, ilaçsız ve gübresiz şekilde yetiştiriliyor. Üreticilerimiz eski harman savurma makineleriyle ayıklama yapıyorlar. Kıymetli bir ürün ama henüz ülke geneline tanıtılamamış. Biz, bu özel lezzetin Türkiye’nin her yerine ulaşacağına inanıyoruz.”

Şimşek, üreticilerin en büyük sorununun pazarlama olduğunu belirterek, Kuskus fasulyesinin tanıtımı için gerekli desteğin verileceğini söyledi.

YORUM YAZ