Sivas’ta Yetiştirilen Zeron Buğdayından Organik Bulgur Üretildi

08.10.2025 - Çarşamba 07:31

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin Ar-Ge çalışmalarıyla yetiştirilen yerli ve organik Zeron buğdayı, yüksek protein ve gluten değerleriyle dikkat çekti

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi’ne bağlı Tarımsal Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Merkezi tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda ekimi yapılan zeron buğdayı, yapılan analizlerin ardından hasat edilerek bulgura dönüştürüldü.

Hasat edilen organik zeron buğdayıKangal ilçesinde Bahri Şahin’e ait taş değirmende öğütülerek bulgur haline getirildi. Bu özel üretim bulgur, Köfteci Ahmet Usta tarafından alınarak işletmesinde müşterilere sunulacak.

Zeron Buğdayı Analiz Sonuçları (3 Ekim 2025):

  • Rutubet: %10,90
  • Protein: %17,60
  • Yaş Gluten: %38,50
  • Kuru Gluten: %14,80
  • Nişasta: %69,60
  • Sedimantasyon: 32,20 ml
  • NDF: %15,30
  • Sertlik: 86,00
  • Alveo W: 250,00
  • Hektolitre Ağırlığı: 77,90 kg/h

Bu veriler, zeron buğdayının yüksek protein ve gluten değerleriyle yüksek kaliteli bulgur ve un ürünleri üretimine son derece uygun olduğunu göstermektedir.

TÜRES Sivas İl Temsilcisi ve Köfteci Ahmet Usta Yönetim Kurulu Başkanı İshak Kaan Usta, üniversiteye gerçekleştirdiği ziyarette, şu açıklamalarda bulundu:

Zeron buğdayından üretilen bulguru pişirdik, son derece kaliteli ve lezzetli olduğunu gördük. Sivas’ımızın yerel tarımsal değerlerine sahip çıkıyoruz. Bu tarz üretimlerin desteklenmesi şart ki devamı gelsin. Üniversitemizin Ar-Ge merkezindeki tüm çalışmalarda yanlarında olacağız. Emeği geçen tüm hocalarımıza teşekkür ediyoruz.”

Buğdaydan Tabağa Yerli ve Organik Üretim

Zeron buğdayının hasattan sofraya kadar olan bu örnek süreci, yerli tohumunorganik tarımın ve üniversite–üretici iş birliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu.

YORUM YAZ